Bahan A
✿ 5 sudu gula
✿ 3 keping gula melaka
✿ 2 cawan air
✿ sedikit garam
Bahan B
✿ Tepung gandum
✿ setengah sudu kapur makan (yang dibancuh dengan sedikit air)
✿ Kicap
Bahan C
✿setengah biji kelapa muda parut * untuk salutkan kuih Kaswi kita
Cara nak membuat kuih kaswi yang mudah dan sedap ni..
memula..
✿Masakkan Bahan A sehingga kesemuanyer larut (biarkan sejuk dulu)
✿ Masukkan pulak Bahan B kecuali kicap…gaulkan
akak cakap anggarkan macam kita nak buat masak lempeng
haa gitu…ala-ala likat cam kiter nak buat lempeng tu haaa…
kacau-kacau sampai sebati macam kat bawah nih…
nampak berbintil-bintil gini…
kemudian…
masukkan adunan tadi dalam blender..
kita blendkan dia untuk hilangkan bintil2 tu hah..
toksah la kaco sampai lebam…
blend kan jer ha…
lagi mudah….
Jangan lupa taruk kicap manis dalam 2…3…sudu kater akak…
tengok tu dia main tuang jek kicap tuh…
uollls tau tak umah akak saya nih botol kicap dia beso dah macam meniaga..
maklumla anak2 hantu kicap…tetibe
ok..lepas tu baru blend yek..
*sementara kita blend tu boleh la panaskan periuk pengukus kita tu…
dah blend..masukkan dalam loyang kiter tadik..
ha nengok time ni dah tak menyabo rasa sedapnyer…
tangkap leleh nengok adunan dituang gaya gitu…
lepastu masukkan dalam perink pengukus tutup..
tunggu dalam setengah jam gitu…
barula masak…
kalo nak tau kuih kaswi sedap kiter tu masak ker idak..
cucuk jek ngan pisau kalo tak melekat tu..
tandanyer kuih kaswi kita dah masak…yihaaa…
boleh salutkan ngan kelapa kita tadi…
No comments:
Post a Comment