Sunday, May 18, 2014

AGAR-AGAR BERPERISA STRAWBERI


10 g agar-agar
1 liter air
3/4 cawan gula ( boleh kurang atau tambah ikut kemanisan yang di ingini )
1/2 cawan kordial berperisa strawberi ( apa2 perisa pun boleh )
Bahan kuah
Susu cair
Cara penyediaan
1. Masak agar-agar bersama air hingga hancur.
2. Masukkan gula dan perisa strawberi. Masak hingga gula larut.
3. Tapis, masukkan dalam acuan dan bekukan. Simpan dalam petisejuk sebentar.
4. Bila telah beku bolehlah dipotong2 dan di hidangkan didalam sandy glass.
5. Tuangkan susu cair ke atas agar-agar dan bolehlah di makan.
http://www.potretkasih.com/tag/agar-agar-berperisa-strawberry/

RESEPI BELEDO MERAH aka Agar-agar merah kosong/Plain
*gandakan lagi sukatan kalu nok buat untuk kenduri/bekwoh besar-besaran*

Bahan2nya:

  • agar2 50g (2 plastik @ 25g setiap satu, yang biasa dijual di pasaraya)
  • air 3 botol besar (saiz botol air mineral 1500 ml)
  • gula batu satu plastik @ 250g
  • gula pasir 1 setengah cawan
  • daun pandan 5 helai disimpul
  • perisa ros 1 scop (penutup botol star brand)
  • pewarna merah setengah scop (penutup botol star brand)*lebihkan sikit kalu nak merah lagi. Bagi saya setengah scop tu dah orite, tapi kalu tempat bekwoh biasa kaler menghoh lagiii.... :)*

Cara:
  1. Rendam sekejap agar2 kemudian basuh bersih.
  2. Rebus agar2 dengan air. Biarkan sampai agar2 hancur sepenuhnya.
  3. Kacau sekali sekala agar tidak melimpah keluar periuk.
  4. Bila dah agar2 dah hancur, masukkan daun pandan serta gula batu diikuti dengan gula pasir.
  5. Biarkan lama masak, sampai semuanya sebati baru ditutup api.
  6. Tambahkan perisa ros dan pewarna merah.
  7. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibilas terlebih dahulu. Tak payah dilapkan selepas dibilas loyang *untuk mudah keluarkan agar2 bila dah keras nanti*
  8. http://fzmenu.blogspot.com/2010/09/beledo-bekwoh.html

No comments:

Post a Comment