Resepi: kakfida@myr
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
Bahan-bahan ( loyang 10x10x3 inc. )
- 4 1/4 cawan tepung gandum - diayak(akak guna 1/2 kilo)
- 3/4 cawan gula hitam (akak guna gula perang dan gula pasir,dicampur)
- 2 1/2 cawan air
- 1 peket yis serbuk - (cnth - Mauripan)
- secubit garam (opt)
- kelapa parut putih dikukus dgn sedikit garam dan daun pandan yg digunting kecil - utk mkn bersama apam
Cara-cara
- Loyang disapu minyak sekeliling.
- Yis dibancuh bersama 1/2 cawan air dan ketepikan.Tepung,gula digaul rata di dalam sebuah mangkuk lalu masukkan campuran yis sambil dituangkan lebihan air dan kacau dengan hand whisk/senduk hingga adunan sebati,licin dan tak berbintil2.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan adunan naik dua kali ganda,selama lebih kurang 45 min hingga 1 jam.
- Panaskan kukusan dan kukus selama 30-40 min.Biar apam benar2 sejuk.
- Apabila kuih benar2 sejuk,bolehlah dipotong dan hidangkan bersama kelapa parut kukus.
(nota Q: saya lebih suka kalau apam2 ni dibuat menggunakan gula kabung...jadiknya ..kita kena la masakkan dulu gula tu.....ambik seketul gula saiz besar..lepas tu masakkan dgn secawan air...dan sehelai daun pandan...masak hingga gula cair dan tutup api..sejukkan gula tu...bila dah sejuk...baru bancuh apam...saya masukkan tepung dalam mangkok....campur dgn 1 sudu besar gula pasir ( yg ni saya tambah)...campur dgn secubit garam..gaul2 rata...leaps tu buatkan lubang ditengah2 tepung....sampai nampak dasar besen..lepas tu..masukkan yis...kemudian isi air 1/12 cawan...kacau2 hingga berbuih yis tu..dan akhir sekali masukkan air gula kabung..kacau2 rata hingga tak bergentel tepungnya....( tepung tu saya ayak dulu..sekali je)....bila dah rata..masukkan kedalam loyang yg telah di griss...biar dia penaik 2 kali...penting cara ni...kena naikkan adunan dalam loyang terus ye..kalau tak nanti apam bantat kalau nak pindah2 bila dia dah penaik tu..wajib ikut cara ni baru apam jadik...lepas tu panaskan pengukus dan kukus la 1 jam....)
No comments:
Post a Comment