Janganlah ada yang terkejut or pelik la baca nama jemput2 ni..Just untuk bezakan cara bancuhan dengan jemput2 biasa tu je...Cara ni biasa mak Ummi yang buat. Xdalah pelik sangat pun, cuma air yang pertama dimasukkan dan digaulkan dengan tepung adalah air mendidih tuuu..hehe..Bila bancuh cara camni, x perlu letak baking powder ke, soda bikarbonat ke...very simple...tengah panas rangup betul dan bila sejuk pun lembut sampai ke petang...Meh bancuh jemput..hehe
Bahan:-
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 cawan air mendidih
- 1 3/4 cawan air biasa (lebih kurang la ni)
- 15 ekor udang - (kalu besar, kerat2 sikit)
- 1 labu bawang besar (dadu)
- taugeh ikut suka (byk sikit lg sedap)
- daun kucai - kerat 1 inci
- 1 biji cili merah - hiris halus2
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
- minyak banyak untuk menggoreng
Cara Menyediakan:-
- Satukan dan gaul rata tepung, serbuk kunyit dan garam
- Masukkan udang dan sayuran serta cili. Gaul rata.
- Masukkan dulu air panas dan gaul menggunakan garfu atau senduk kayu. Biar rata. (tepung akan berketul2 sikit).
- Kemudian masukkan air biasa dan bancuh seperti adunan jemput biasa hingga mesra.
- Panaskan minyak dan jemputkan adunan dan balik-balikkan selalu jemput.
- Bila telah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Hidangkan bersama sos kesukaan.
No comments:
Post a Comment