Thursday, May 26, 2016

baja kulit telur, kulit pisang dan garam epsom

Kumpulkan kulit telur ( bersihkan )
- kulit telur masuk oven 170 degree bakar 1/2 jam sampai kelihatan rangup.
Cari kulit pisang
- kulit pisang masuk oven bakar 170 degree 1-2 jam sampai garing sedikit.
Benda2 ni kena masuk oven atau sangai pat kuali supaya senang hancur bila blender/tumbuk dan utk simpan lama (2-3 tahun pun masih OK)

Blender kan kedua dua benda tu sekali sampai jadi serbuk halus. Kalau bole pakai blender kering lagi cepat.

- Beli garam Epsom Salt ( beli di pharmacy macam Guardian atau Watson, kalau kedai macik jual jamu tk gerenti ada )... Bagus wat mandi hilangkan bau badan.

Campurkan garam tu dgn bahan yg di blender tadi 1:1:1, gaulkan sampai sebati lepas tu bole simpan dalam container. Saya punya dah 2 thn masih elok lagi.

Cara mengguna:
Gunakan setengah sudu teh atau secubit dua dan tanam 3 inch dari pangkal pokok ( buat 2-3 minggu sekali, biar sikit tapi kerap ) dan siram air. Jangan tabur supaya cepat proses pereputan dan nguraian oleh mikrob2 tanah supaya akar cepat meresapi nutrient. Selalunye 10-30% nutrient yg dapat diserapi akar dan mengambil masa 1-3 bulan utk efektif.

Manfaat:
Kulit telur- calcium 90%, magnesium 6%, phosphorus 1%, potassium 0.5%
Kulit pisang- potassium 13%, iron 1%,
Epsom salt- magnesium 16%, sulphur 13%

Potassium bersama secondary macronutrients menolong pertingkatkan daya ketahanan pokok dari penyakit. Ia juga membantu kesuburan struktur akar dan mempertingkatkan pembungaan/pembuahan. Sesuai utk tanaman cili, tomato, ros, tanaman ber ubi dll.
Saya pakai utk semua pokok pun ok.

Kebun Bandar
Amran A Hassan

2 comments: